Njemačka ususret izborima: nagli rast popularnosti socijaldemokrata!

Istraživanja javnoga mnijenja u Njemačkoj tijekom veljače (stranica na wikipediji navodi rezultate čak 25 anketa!) pokazuju nagli skok popularnosti SDP-a, nakon što je krajem siječnja za stranačkog kandidata za saveznoga kancelara izabran Martin Schulz umjesto dosadašnjeg predsjednika stranke Sigmara Gabriela . Dovoljno je pogledati grafikon:

Njemački izbori 2017 ankete do 1. ožujka 2017U siječnju je u istraživanjima stranka uživala potporu tek nešto iznad 20% ispitanika, a sada je na oko 30% i u nekim anketama je ispred CDU/CSU. Na izborima 2013. imali su 26%, a CDU/CSU 41%.

Opao je broj podupiratelja Ljevice, Zelenih, ali i Akcije za Njemačku (AfD). AfD je sad na oko 10%, a u siječnju su, kao i tijekom 2016, bili na oko 13%. Ljevica i Zeleni opali su s oko 10% na oko 7-8%.

Liberali (FDP), koji su na izborima 2013. ostali ispod nacionalnog praga od 5% (i time prisilili Angelu Merkel da sklopi koaliciju sa SPD), sada su u anketama na 6-7%.

Tako bi se u Bundestagu moglo naći šest stranaka, što se nije dogodilo još od 1950-ih. Dugo su bile samo tri (1958.-1983.), zatim su se pojavili Zeleni, pa Ljevica, a ispadanjem FDP-a broj je smanjen na četiri.

Ako raspored u Bundestagu nakon izbora bude približno kao u anketama, razne kombinacije su moguće. Moguća je obnova velike (crno-crvene) koalicije, pri čemu bi čak možda Schulz postao premijer.

Možda bi mogli skupiti većinu SDP, Ljevica i Zeleni. CDU/CSU i FDP ne bi imali dovoljno mandata za sastavljanje većine. Zeleni su sad u nekim pitanjima bliži demokršćanima nego socijaldemokratima, pa nije nemoguća ni crno-žuto-zelena koalicija.

Više od dve stranke u vladi – to bi možda bilo prvi put u Njemačkoj nakon 2SR (ako CDU/SCU računamo kao jednu).

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u demokracija, izbori, politika, svijet. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s