Instituciji suda treba prepusti, da obavlja svoj posao

Nemam nikakvo mišljenje o tome je li bivši ministar obiteljski nasilnik. To je isključivo stvar suda, do sagleda sve dokaze i protudokaze i donese odluku. Svi mi ostali tu nemamo pravo na mišljenje. Snimka, koja je puštena u javnost, treba se tretirati kao nepostojeća.

Vjerojatno su još u paleolitu ljudi počeli priznavati ugledne pojedince kao suce, ili je postojalo Vijeće staraca ili starica, koje je bilo zaduženo pažljivo razmotriti optužbe i obrane i donijeti pravorijek. To je dokazano bolji postupak, nego da svatko stvara neki svoj sud preko noći na osnovu jednog iskaza ili jednog komada dokaza. Pogotovo kad utječu jedni na druge, pa se stvara učinak, ne zamjerite, rulje.

I da – isto bih mislio da je za obiteljsko nasilje optužen netko tko mi je inače izrazito antipatičan, iz političkih ili drugih razloga. Lalovac mi je inače ravnodušan, a u kontekstu da je bio kadar mog imenjaka kojeg blago rećeno ne podnosim, prije mi je antipatičan. Neću ni kombiniarti kako i zašto se to pojavilo baš sada, tko iza toga stoji isl..

Ne kažem dakle da mislim da je nevin. Osim u smislu da je svatko nevin dok se krivica ne dokaže. A ne dokazuju ni pojedici ad-hoc, ni masa.

Tek ako se pokaže, ili postoje vrlo ozbiljne indicije da sud ne sudi nepristrasno, imamo pravo reagirati. A i to oprezno, i bolje je da to rade specijalizirane udruge. Raznih takvih slučajeva jest bilo. I ja sam se u staro doba nekoliko puta u tom smislu angažirao.

Snimku nisam saslušao, ni neću. Moguće je, da je krivotvorina, što je spomenuo jedan moj fb prijatelj. I druge zamjerke mogu biti. Naprosto, nije moje, i nije ni vaše, da o tome diskutiramo i zaključujemo.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Instituciji suda treba prepusti, da obavlja svoj posao

  1. vladimirar94105 napisao:

    Nekada je osobna situacija vrlo komplexna.Bracna npr. Supruga bolesna.Stranka u krizi.Minister bez posla.Osobno odbacujem termine “obiteljsko nasilje”.

    Sviđa mi se

  2. vladimirar94105 napisao:

    Zapravo sam htio reći: mladom bračnom paru treba pomoći a vjerujem da se u ovom slučaju netko pobrinuo za obratno…

    Sviđa mi se

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s