Poslovne veze Donalda Trumpa s ruskim oligarsima

James S. Henry govori o vezama novoizabranog predsjednika SAD s ruskim oligarsima (kleptoracijom). Video i transkript na Trump and Putin Share Ties to the Post-USSR Kleptocracy

Kleptokratski oligarsi su izniknuli u kaosu 1990-ih nakon što je Zapad propustio spriječiti ekononomski i socijalni kolaps nakon rušenja SSSR-a. Vladimir Putin uveo je red, što je veliki napredak u odnosu na katastrofu pod Jeljcinom, ali red je zasnovan na dogovoru s oligarsima, koji su (gotovo svi) očuvali svoja bogastva, a smanjili relativnu političku moć (relativnu, jer i dalje imaju bitne utjecaje, ali se država ponovo pojavila kao snažan čimbenik). Tako je stvoren kronistički savez za likvidaciju manjih mafijaša i uvođenje reda.

A onda je veliki skok cijena nafte i prirodnoga plina nakon američke invazije na Irak 2003. omogučio golemi skok prihoda Rusije od izvoza. Dio toga bogatstva upotrebljen je za unapređenje socijalnih funkcija države i potakao je rast standarda. Po klasičnoj šemi autoritarne vlasti, obični ljdi zadovoljni su žrtvovanjem dijela sloboda u zamjenu za sigurnost. Vrlo mali krug oligarha kontrolira ogromna bogatsva, ali i malim ljudima ponešto kapne, pa su zadovoljni. Slično kao u Hrvatskoj (koja nema naftu, plin i ugljen, ali ima turizam i doznake radnika iz inozemstva, da se spriječi potpuni kolaps bilance plaćanja s inozemstvom).

Tako su te zemlje, umjesto liberalne i socijalne demokracije, dobile varijante kombinacije oligarhiske i autoritarne poludemokracije. Uostalom, to je bilo u skladu s kretanjima na Zapadu u doba “globalizacije”, s ogromnim povećanem bogatstva najbogatijih 1% i najbogatijih 0,1%. (Vidi o tome članak Komunistička Kina brani načela slobodne trgovine : što će biti s “globalizacijom”?, 10. prosinca.)

Ironija je povijesti, da je diljem bivših komunističkih zemalja istočnoga bloka, a i u Hrvatskoj, ime Georga Sorosa postalo omrznuto, kao zastupnika “zapadnih”, istoku neprijateljskih interesa. A upravo je on još od kraja 1980-ih pomagao demokratske procese u tim zemljama, i odlučno se suprotstavljao “doktrini šoka” koju su provodili čelnici SAD i međunarodnih institucija (da “komunističko nasljeđe” treba preko noći uništiti, uz ideju da će iz kaosa isplivati uzorne liberalne demokracije, a ne kleptokracije).

Donald Trump pak, koji je šest puta doživio bankrot, velik dio svoga bogatstva duguje vezama s ruskim oligarsima.

Intervju (video) objavljen je na ljevičarskom sajtu The Real News, ali James S. Henry je ekonomist, odvjetnik i istraživački novinar, koji je bio glavni ekonomist međunarodne konzultantske tvrtke McKinsey & Co. i piše za Forbes, The Nation i The New York Times.

Dakako, trumpisti to mogu proglasiti za dodatni dokaz komunističko-plutokratskog komplota protiv novog predsjednika SAD, autentičnog zastupnika načela Nacije i interesa radničke klase.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u demokracija, ekonomija, politologija, svijet. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s