Velika većina glasača Mosta je za podršku SDP-ovoj vladi

Objavljeni su rezultati ankete, provedene 27.-29. studenoga na uzorku od 1000 ispitanika u Hrvatskoj.

Ipsosova anketa: Većina građana smatra da bi se Most trebao prikloniti SDP-u.

Rezultati su vrlo slični onima, koje je dala anketa koju je ista agencija provela 10-11. studenoga.

Opcija “koalicije skoro svih” očito nije realna. Most, ako ostaje pri tome da ne sklapa koaliciju, može dati podršku jednoj ili drugoj manjinskoj vladi. Pritom, očito, može doći i do podjele unutar 19 zastupnika i zastupnica izabranih na listi Mosta. Ako nitko ne prikupi većinu, slijede novi izbori.

Najzanimljivije je naravno što misle oni, koji su na izborima za Sabor 8. studenoga glasali za Most. Takvih je u uzorku 117. Od njih, 44% je reklo da Most treba dati podršku SDP-ovo koaliciji, 17% HDZ-ovoj koaliciji, 10% smatra da svo troje treba sklopiti sporazum, a 30% je neodlučno.

15-11-29-Kome bi Most trebao dati podršku

Iako je uzorak malen, razlika je dovoljna da zaključimo kako među onima koji su glasali za Most znatno više podržava SDP nego HDZ. Population Confidence Interval Calculator daje za granice 95% pouzdanosti uz N=117 da je u ukupnoj populaciji onih, koji su 8. studenoga glasali za Most, podrška za SDP između 35% i 53%, a za HDZ između 10% i 24%.

Važno je i to, da od onih koji su glasali za “ostale” (njih 163) samo 8% smatra da Most treba dati podršku HDZ-ovoj koaliciji, a 33% SDP-ovoj koaliciji (neodlučnih je 53%).

Od onih, koji su glasali za Koaliciju Hrvatska raste, 93% smatra da bi Most trebao dati podršku SDP-u. Među onima koji su glasali za Domoljubnu koaliciju, ima nešto više neodlučnih: 86% smatra da bi Most trebao dati podršku HDZ-u.

Na pitanje o tome za koga bi sada glasali, od ukupno 1000 ispitanika, odbivši one koji su rekli da ne bi izašli na izbore ili su neodlučni kojih ima 216, odnosno 38 (istraživanje je provedeno 27.-29. studenoga), SDP i HDZ su izjednačeni s 30%, a čak 20,8% je reklo da bi glasalo za Most.

Usporedbom s rezultatima izbora, podrška Mostu raste prvenstveno na račun “ostalih”, ili se za njega opredjeljuju oni koji na izbore nisu izašli.

Most je prije izbora objavio da neće s nikim koalirati, tj. neće ulaziti u izvršnu vlast. Podrška manjinskoj vladi ne bi bila protiv tih obećanja. Izabrani zastupnici s liste Mosta mogli bi preuzeti svoja mjesta u Saboru, te sudjelovati u vrlo važnom i odgovornom poslu donošenja zakona i proračuna te nadgledanja izvršne vlasti.

Bez osnova je tvrdnja da bi trebali “preuzeti odgovornost za reforme” time što osobno ulaze u izvršnu vlast. Valjano obavljati posao zastupnika u tijelu zakonodavne vlasti zadatak je od ogromnog značaja.

U članku O modelima buduće vlade: prilog javnoj raspravi, objavljenom 16. studenoga, komentirao sam rezultate prve post-izborne ankete, te naveo zaključke o trenutnoj situaciji, ali i o općem društvenom kontekstu, koji i dalje stoje. Dnevni događaji pak obilježeni su nesuvislošću, hirovitošću, histerijom, kaosom, nedostatkom pouzdanih informacija… tako da nisu vrijedni komentara. Zemlja se trese. Treba pričekati smirivanje tla, pa onda analizirati ishod.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u izbori, politika i označen sa . Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s