Pred izbore (6): Usporedbe anketa 2X1, P+ i IP, te neki zaključci o preostala četiri dana

Objavljeni su rezultati ankete agencije Ipsos Puls za 4., 8. i 10. izbornu jedinicu. Prekječer su bili objavljeni za 3. i 9. IJ; rezultate sam prikazao i komentirao jučer. (RTL očito objavljuje tako da bude uravnoteženo, jedinice u kojima je bolja DK i one u kojima je bolja KHR.)

Izvještaj u Dnevniku RTL-a

Detaljniji izvještaj u Večernjem listu

Dolje donosim usporedbe tri objavljene ankete za ovih pet izbornih jedinica. RTL će večeras i sutra navečer objaviti rezultate za ostale IJ.

– Prvi broj označava postotak, koji je lista imala po anketi agencije 2X1, obavljenoj između 17. kolovoza i 9. listopada.

– Drugi broj odnosi se na postotak dobiven u anketi agencije Promocija Plus, provedene između 3. i 21. listopada.

– Treća brojka je rezultat u anketi agencije Ipsos Puls, provedene između 22. listopada i 2. studenoga.

Postotak je kod rezultata 2X1 korigiran, tako da su odbijeni neodlučni (inače podaci nisu direktno usporedivi).

Navodim liste, koje su bar u jednoj anketi imale iznad 3%.

U nekim slučajevima ne znamo podatke iz ankete 2X1. Ili nisu svi podaci objavljeni, ili su bili ispod 1%, ili neka koalicija tada nije ni postojala.

Iako agencije 2X1 vrlo žestoko napada dvije etablirane agencije da su politički pristrane, a s druge strane njen vlasnik je ne samo pristran neko je na ovim izborima i kandidat HDZ-a, kako sam prije pokazao, zapravo razlika koju su dale 2X1 i P+ nije velika. Razlika je značajnija samo kod Domoljubne koalicije, a to može biti i rezultat proticanja vremana. Kako je anketa P+ bila kasnije, manji postotak za DK je možda rezultat promjena u raspoloženju biračkoga tijala. (A dolje možete vidjeti da je npr. u 10. IJ DK dobila više po P+ nego po 2X1.)

Evo sad gole brojke – komentari poslije.

3. izborna jedinica

KHR = 44,1% = 44,7% = 50,5%
DK = 29,3% = 30,2% = 23,6%
KUH = 12,0% = 6,4% = 5,3%
ŽZ = 5,6% = 4,6% = 6,3%
Most = 1,2% = 4,4% = 4,3%
Orah = 4,6% = 4,2% = 3,4%
MB+ = ? = 2,0% = 5,0%

4. izborna jedinica

DK = 49,2% = 42,5% = 35,3%
KHR = 22,3 = 31,8% = 30,4%
HDSSB = 17,1% = 12,6% = 11,1%
ŽZ = 3,8% = 3,9% = 5,3%
Most = ? = 3,6% = 5,5%
MB+ = ? = 1,1% = 3,2%

8. izborna jedinica

KHR = 44,4% = 41,3% = 43,0%
DK = 19,2% = 18,9% = 16,3%
IDS/PGS/LR = 17,0% = 14,3% = 16,8%
Most = ? = 4,9% = 6,4%
MB+ = ? = 4,8% = 4,1%
ŽZ = 4,0% = 4,0% = 5,3%
ORaH = 3,9% = 3,8% = 2,5%
KUH = 5,9% = 3,0% = 2,0%

9. izborna jednica

DK = = 57,8 = 55,0% = 54,3%
KHR = 26,8% = 27,3% = 26,1%
Most = 1,6 = 6,6% = 5,9%
ŽZ = 4,4% = 3,8% = 4,5%
ORaH = 4,1% = 1,9% = 1,8%

(Ovdje su u rezultatu P+ zbrojeni postoci Mosta i Nezavisne liste Stipe Petrine.)

10. izborna jedinica

DK = 45,7% = 43,3% = 38,7%
KHR = 35,6% =33,0% = 29,5%
Most = 12,3% =11,0% = 15,4%
ŽZ = ? = 4,1% = 4,8%

UKUPNO U OVIH PET IJ:

DK = 40,32% = 38,0% = 33,6%
KHR = 34,6% = 35,6% = 35,9%

ŠTO MOŽEMO ZAKLJUČITI?

Četiri dana prije izbora, usporedbe anketa pokazuju slijedeće.

1.
Postoji trend pada KD. (To valjda nije neočekivano, s obzirom na viđeno u kampanji.) Rezultat između dviju glavnih snaga je vrlo tijesan (unutar granica statističke greške).

2.
KHR je nešto porasla, ali ne toliko koliko KD opada. Izjednačeni su, ukupna razlika u ovih 5 IJ (a vjerojatno i ukupno) je unutar granica statističke greške. (Tijekom ove godine, trend je bio lagano smanjivanje razlike između HDZ-a i SDP-a, odnosno DK i KHR, dok je tijekom 2014. bilo suprotno. Osim toga, i zadovoljstvo radom vlade u redovnim mjesečnim anketama croBarometar i CroDemoskop je raslo.)

3.
HDSSB je bitno slabiji nego 2011.

4.
IDS je na svojem standardnom rezultatu.

5.
Most i Živi zid imaju šanse na osvajanje po jednog mandata svuda, a Most 2-3 mandata u svojom matičnoj X. IJ..

6.
Bandićeva koalicija je treća među “trećima”, te zahvaljujući Damiru Kajinu ima šanse osvojiti mandati i u 8. IJ.

7.
Koalicija “Uspješna Hrvatska” slabija je nego što su se nadali. Čak ni u 3. IJ nisu sigurni u mandat, a u 8. IJ su neočekivano slabi. I u 1. IJ. u anketi P+ su bili na skromnih 3,0%.

8.
ORaH opada i veće šanse na mandat ima samo u 1. IJ, uz nadu u 3. i 6..

9.
Razne snage desnice koje gaje nade (HSP/HK, UIO, HZ) daleko su od mandata.

10.
U interpretaciji rezultata, treba uzeti u obzir mogućnost da postoji “sistemska greška” na štetu HDZ-a odnosno DK – naime, da u anketi dobivaju manje, nego što bi stvarno dobili na izborima, zbog dva čimbenika: prvo, dio glasača HDZ-a ne želi se izjasniti u anketi, te drugo, HDZ ima najviše članova koji mogu utjecati na druge u finišu kampanje, pa i na sam dan izbora. Taj bi utjecaj mogao biti 2%. Ipak, nije sigurno da taj utjecaj postoji uvijek.

11.
Situacija je vrlo neizvjesna, kako u borbi za prvo i drugo mjesto, tako i “trećih” za mandate. S obzirom na granice nepouzdanosti u anketama, te postojanje glasača koji odlučuju u finišu kampanje ili čak na sam dan izbora, devet relevatnih aktera je stimulirano da intenzivno nastavlja kampanju do zadnjeg časa (tj. do nedjelje u 19:00).

12.
Oni koji su neodlučni ili se predomisle tijekom posljednjeg tjedna pred izbore (a takvih je 10 do 15%) mogli bi znatno utjecati na rezultat. Teško je reći kako će se oni opredijeliti. Mnogi od njih svakako su generalno nezadovoljni etabliranom političkom ponudom, pa se na kraju priklone nekome od “trećih”. Drugi, pak, mogu se, u atmosferi jake polarizacije u javnosti, odlučiti prikloniti jednom od dva blokova (često s primarnim motivom da onaj drugi ne pobijedi).

13.
Glavna neizvjesnost je kako će na kraju proći “treći”, odnosno koliko će mandata osvojiti. Često su oko praga, te mali pomak odlučuje o osvajanju mandata. To naravno utječe i na mandate koje osvajaju dvije dominirajuće koalicije.

KOMENTAR O STRUKTURI GLASAČAKGO TIJELA

Još prošle godine, analizirajući rezultate izbora za Sabor od 2000. i tendencije koje pokazuju izbori u međuvremenu i ankete, zaključio sam da je biračko tijelo u Hrvatskoj segmentirano otprilike ovako:

  • 25% čvrsto uz HDZ
  • 25% čvrsto uz SDP
  • 25% u nedoumici između dva pola
  • 25% traži neku treću opciju.

U “treće” sam svrstavao sve, koji nisu, i nisu nikad ni bili, u predizbornoj koaliciji s HDZ-om ili SDP-om. Tu onda ne spada IDS, ali spada HDSSB (a također i HSP). Unutar te grupe ima velikih razlika, idejnih i pragmatičnih.

Izbore odlučuje ovaj treći kvartal, neodlučni, i to na dva načina: prvo time kako se osobno odluče glasati, i drugo, u koju koaliciju uđu stranke (uglavnom “centar) kojima oni daju glas.

Sad je pak situacija takva, da su gotovo sve etablirane stranke, koje su ranije nastupale samostalno ili u nekoj “trećoj” koaliciji, svrstane u jednu od dvije dominantne koalicije.

Otud, dvije dominantne snage bi ukupno mogle imati 70% do 75% glasova (uračunavajući i IDS ili bez njega – gledano nacionalno, ne čini bitnu razliku, to je oko 1,5% svih glasova).

Među trećima, osim HDSSB, pojavljuju se nove stranke, koje nisu postojale ili su bile marginalne prije četiri godine.

Milan Bandić je tada išao sa svojom nezavisnom listom i prošao vrlo loše. Sad je okupio koaliciju, u kojoj je najznačajniji (i neočekivan) IDS-ov disident Kajin, te ima odlične šanse osvojiti mandate.

Godine 2011. postojao je Živi zid, tada pod nazivom “Savez za promjene”, i bio marginalan.

ORaH, Most i Koalicija “Uspješna Hrvatska” su nove snage.

To su, uz dvije glavne koalicije i dvije jake regionalne stranke, pet aktera ovih izbora koji su relevatni. Zajedno, oni mogu osvojiti do 25% glasova (dio će se rasuti na druge liste, koji nemaju šanse biti blizu praga). Zbog prirode izbornoga sustava, svakako će imati manje od 25% mandata.

Most je sada u punom naletu. Imali su ili sreće, ili su vrlo mudro strateški vodili svoj nastup, tako da im vrhunac popularnosti dolazi u pravo vrijeme, pa ne dolazi do oseke, koja je pogodila ORaH i ŽZ nakon vrhunaca popularnosti (a ranije i druge). Stvar je u tome, da je dio glasača iz onog četvrtog kvartala vrlo hiroviti, brzo se oduševi, ali i razočara.

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u izbori, politologija. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s