Kako se opredjeljuju hrvatski birači

Može vam biti zanimljivo za pročitati. Jedan tekst iz 2000, ali koristan i danas.
http://pollitika.com/kako-se-opredjeljuju-hrvatski-biraci

Anketa je bila provedena u rujnu 1998.. (…) Po ukupno izraženim namjerama glasanja, SDP je bio blizu HDZ-a te oko dvaput jači od HSLS-a i HSS-a, koji su bili izjednačeni. (…)

Birači su počeli više percipirati SDP kao stranku centra nego ljevice, ali s druge strane, prepoznavali su je kao stranku skloniju radikalnim promjenama. (…) Račanov SDP su smatrali vjerodostojnijom alternativom od Budišinog HSLS-a. (…)

Ne samo HDZ, nego i druge stranke, imale su odlike i slijedile strategiju političkog pokreta, koji se obraćaju svim slojevima stanovništva, a ne fokusiraju se na preferirane skupine i manje brinu o konzistentnosti programa. (…)

Dio birača ostaje vjeran svome izboru stranke ili mijenjaju izbor unutar istoga bloka, ali znatan dio spremno prelazi te granice, a pritom se ponašaju pragmatički, a ne ideološki: ako su nezadovoljni postojećom vladom, traže alternativu. (…)

Mislim da mnogo toga vrijedi i danas. U odnosu na 2000., povećala se polarizacija na dvije vodeće stranke. (…) Slabljenje HSLS-a, HSS-a i HNS-a dovelo je do isčezavanja centra kao posebnog bloka, za razliku od situacije 1998. i 2000.. (…)

Birači su nakon 2000. vrlo malo tražili “treću opciju”, izvan dva dominantna bloka. (…) U doba krize, 2011., treće snage nešto rastu, ali rezultat je skroman – samo 14 mandata (šest HDSSB, šest laburisti i dva lista Ivana Grubišića). (…)

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u Nekategorizirano. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s