ORaH, SDP i “civilna scena”

Citiraju me danas u “Slobodnoj Dalmaciji”, tjedni prilog “Spektar”. Članak najavljen na naslovnici “Spektra” pod vickastim naslovom “Holystički pristup osvajanju vlasti”. 😀 Veliki pregledni članak, na 2. i 3. stranici, pod naslovom “Holy za premijerku?”. Novinar prepisuje s facebooka 😉 tj. postavio mi je pitanja ovdje i ja nešto napisao. Citiraju me u okviru naslovljenom “Nevladin sektor o Mireli Holy” (ja sam zapravo “disident” iz Trećeg sektora” 3:) ).

Holy za premijerku?!

Komunikacijske magijeŠto su prenijeli? Prvo o mogućoj suradnji sa SDP-om:

– Izgleda vrlo vjerojatno da će SDP tražiti da ORaH s njima koalira. SDP sad ima puno problema i morat će nešto napraviti sa sobom, primjerice smijeniti predsjednika. Sama Kukuriku koalicija sigurno neće moći formirati Vladu. ORaH ne bi smio pristati na zajedničke liste, ali može biti otvoren za poslijeizborne dogovore.

Zatim, pitanje je bilo »što njen uspjeh znači za NGO organizacije koje ona podržava i zastupa?«

– Što se tiče scene udruga i suradnje s ORaH-om, imajući na umu osobito one okupljene oko “Platforme 112”, postoji velik problem. Društveni aktivisti iz 1980-ih i 1990-ih godina postali su tijekom 2000-ih profesionalci u udrugama, koje ovise o profesionalnom obavljanju poslova, financiranim od države i drugih institucionalnih organizacija. Nisu ukorijenjene u civilno društvo. Otuđene su, birokratizirane. Nisu povezane s društvenim pokretima. Nasuprot tome, iskustva kako se vode društveni pokreti i javno zagovaranje preuzela je desnica (“obiteljaši”). Bojim se da je “lijeva civilna scena” jako zaglibila i teško će se izvući.

U tekstu se citiraju i moji stari poznanici Vjeran Piršić (koji je u početku bio povjerenik ORaH-a za “Zapadnu regiju”, ali više nije; surađivao je neko vrijeme 2005.-2007. sa “Zelenom listom” i vodio bizarnu spletkarošku političku igru sa HDZ-om, SDP-om, “Strankom potrošača”, Tončijem Tadićem, zakladom “Heinrich Böll” itd., pa je predrliblao i samoga sebe) i Srđan Dvornik (koji je ranije bio član “Zelene liste”, a napisao je knjigu “Akteri bez društva”, koja tematizira dio gore spomenutih problema “civilne scene”).

(Inače, odavno nisam kupio dnevne novine, ali subotom ili ponedjeljkom često odem u knjižnicu i prelistam subotnje priloge raznih novina.)

Moj članak o osnivanju ORaH-a (29. listopada 2013)

O zelenima, ekologizmu, ljevici, gay brakovima… (28. travnja 2013.)

Povodom izbora za Europski parlament 2013.: Zelenih na izborima ima, ali nema… 😦

O mojem promašaju s pokušajem zelene politike: O patalogiji politike i mogućnosti zaliječenja (1) (18. veljače 2011.) te O patalogiji politike i mogućnosti zaliječenja (2) (19. veljače 2011.)

O autoru Zoran Oštrić

Osobni blog: http://zoranostric.blog.hr
Ovaj unos je objavljen u ORaH. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj